

Celem kształcenia jest przekazanie wiedzy oraz zdobycie umiejętności praktycznych obejmujących działania, w tym planowanie, organizowanie, motywowanie, kontrola, skierowane na zasoby organizacji rozumiane jako zasoby ludzkie, finansowe, rzeczowe, informacyjne, wykorzystywanych dla realizacji celów organizacji.
Proponowany program studiów dla kierunku Zarządzanie, studia II stopnia, profil praktyczny jest efektem ukierunkowania procesu kształcenia na zdobywanie wiedzy teoretycznej powiązanej z praktyczną nauką zawodu na poziomie akademickim. Program bazuje na wiedzy i umiejętnościach i kompetencjach społecznych w zakresie zarządzania, uzyskanych w ramach pierwszego poziomu kształcenia. W ramach studiów magisterskich treści te zostały pogłębione i poszerzone o wysoce specjalistyczną, praktyczną, nowoczesną wiedzę menedżerską oraz ekonomiczną.
Absolwent potrafi tworzyć i realizować strategię rozwoju przedsiębiorstwa, przeprowadzać badania marketingowe, zarządzać zasobami przedsiębiorstwa oraz dokonywać analiz finansowych. Potrafi podejmować decyzje w sferze organizacji, marketingu, finansów i inwestycji. Potrafi planować i organizować pracę indywidualną oraz zespołową, efektywnie zarządzać zasobami ludzkimi w warunkach gospodarki wolnorynkowej. Wykorzystuje technologie informacyjno-komunikacyjne oraz systemy informatyczne w realizacji zadań menedżerskich. Posługuje się językiem obcym na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, w tym słownictwem specjalistycznym z zakresu zarządzania.
Absolwent posiada wrażliwość etyczno-społeczną, ma świadomość potrzeby organizowania działalności na rzecz społecznej odpowiedzialności biznesu i interesu publicznego. Jest świadomy potrzeby uczenia się przez całe życie oraz rozwoju zawodowego i osobistego.
Studia trwają 6 semestrów. Zajęcia prowadzone są w weekendy (sobota, niedziela). Studia nie wymagają złożenia pracy dyplomowej. Warunkiem ukończenia studiów jest pozytywna ocena z egzaminu dyplomowego oraz zdobycia zaliczenia na ocenę ze wszystkich przedmiotów.